Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
De Aarde Heeft Een Schattige Planetoïde Als Vriend!
28 de June de 2016

De ruimte is een donkere en lege plek, maar je hoeft je niet alleen te voelen. De gasreuzen – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – hebben allemaal tientallen reisgenoten.

De Aarde heeft natuurlijk de Maan. En het blijkt dat de Aarde al meer dan honderd jaar gezellig samen reist met een trouwe, vriendelijke planetoïde!

Planetoïdes (of asteroïdes – in het Engels heten ze asteroids) zijn stukken rots en metaal die overgebleven zijn na de vorming van ons Zonnestelsel.

Deze planetoïde, genaamd Asteroid 2016 HO3, werd ontdekt in april. Terwijl wij om de Zon draaien, draait deze planetoïde als een hoepel om de Aarde! Bekijk de video hieronder om te zien welke weg het aflegt.

De kleine planetoïde is veel te ver weg van de Aarde om een echte satelliet te zijn, zoals de Maan. In plaats daarvan noemen we het een ‘quasi-satelliet’ (zeg: kwaa-zie).

Toch lijkt het graag bij ons te zijn. De planetoïde draait om de Aarde, maar reist nooit heel ver van ons vandaan, terwijl we samen om de Zon draaien. Het zal nog honderden jaren lang dit patroon volgen in het gezelschap van de Aarde.

De planetoïde dwaalt nooit verder af dan honderd keer de afstand tussen de Aarde en de Maan. Maar hij komt gelukkig ook nooit dichterbij ons dan 38 keer de afstand van de Aarde tot de Maan (14 miljoen kilometer). Dus onze ruimtevriend is zeker niet gevaarlijk voor ons. Pfoei!


Planetoïde Speurtocht

We hebben samen met Las Cumbres Observatorium een gave nieuwe website gemaakt waarop je naar planetoïden kan speuren! De website is ontworpen om Asteroid Day (Planetoïde Dag) te vieren op 30 juli 2016. Mis het niet en doe mee op http://asteroidday.lcogt.net


Geinig weetje

We weten niet zeker hoe groot de planetoïde is, maar hij is waarschijnlijk niet groter dan een voetbalveld.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¡La Tierra tiene un adorable amigo asteroide!
¡La Tierra tiene un adorable amigo asteroide!

Printer-friendly

PDF File
985,8 KB