Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Colecția de bijuterii cosmice a lui Charles Messier
17 de December de 2014

Universul reprezintă tot ceea ce putem atinge, simți, mirosi, măsura sau detecta. Conține miliarde de obiecte deosebite: planete, nori de praf, galaxii și roiuri stelare (ca și cel din imaginea de mai sus).

Din fericire pentru noi, pentru a observa acestă bijuterie cosmică, alături de multe altele, este vizibilă nevoie doar de un telescop mic. Este greu de crezut că în secolul 18 un astronom a crezut că acesta este un obiect care trebuie ignorat!

Charles Messier visa să devină faimos, și, pentru a-și indeplini visul, trebuia să descopere o cometă. (In perioada respectivă descoperirea unei comete era cel mai ușor mod de a impresiona alți astronomi).

Din nefericire, atunci cănd Charles se uita prin telescop vedea pe cerul nopții  doar obiecte difuze care erau cunoscute deja, și care nu erau comete. Prin urmare, pentru a economisi timp, el a decis ca de fiecare dată când găsea câte un obiect care nu se mișca pe cer (cum fac cometele) să-l noteze.

Într-un final, Charles a ajuns să creeze din greșeală un catalog de 110 frumuseți astronomice,  incluzând nebuloase gazoase, roiuri stelare și galaxii imense. Lucrul cel mai amuzant este că, deși a reușit să descopere 13 comete, Messier a rămas faimos pentru catalogul său.

Acestă imagine spectaculoasă ilustrează roiul stelar numit Messier 47. Acesta este dominat de stele albastre, tinere și strălucitoare, printre care sunt presărate câteva gigante roșii.


Interesant

Dacă vrei să afli mai multe despre obiectele spectaculoase din catalogul Messier, poți juca jocul Messier Bingo la urmatoarea adresă: lcogt.net/messierbingo/

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La colección de gemas cósmicas de Charles Messier
La colección de gemas cósmicas de Charles Messier

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB