Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Колекцията от скъпоценности на Шарл Месие
17 de December de 2014, Pleven

Вселената е всичко, което можем да докоснем, усетим, измерим или открием. В нея има милиарди чудни обекти като планети, облаци прах, галактики и звездни купове като този на снимката.

За наш късмет, това космическо бижу, както много други, се вижда на нощното небе дори с малък телескоп. Трудно е да се повярва, че през 18-ти век един астроном е смятал, че този обект трябва да се избягва!

Мечтата на Шарл Месие била да стане известен. За да се случи това, той е трябвало да открие комета. (Тогава откриването на коета било най-лесният начин да впечатлиш другите астрономи). Уви, когато Шарл гледал през телескопа си, той често виждал размазани обекти на небето, които вече били познати (и не били комети). Затова той решил да си спести малко време и всеки път, когато откриел обект, който не се движел по небето (кометите се движат), той го отбелязвал.

Докато приключил с това, Шарл, без да иска, бил създал каталог от 110 астрономически красоти, включително мъглявини от газ, звездни купове и огромни галактики. Забавното е, че, въпреки че открил 13 комети през живота си, Шарл Месие е известен със своя каталог!

Тази красива снимка е на звездния куп Месие 47. Купът е отрупан с ярки млади сини звезди и с няколко червени гиганта.

Cool Fact

Ако искаш да научиш повече за впечатляващите обекти от каталога на Месие, можеш да поиграеш на бинго тук: lcogt.net/messierbingo/

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La colección de gemas cósmicas de Charles Messier
La colección de gemas cósmicas de Charles Messier

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB