Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Înainte de deveni celebră
5 de August de 2012

Atunci când o stea rămâne fără combustibil astronomii de obicei spun că a ajuns la sfârșitul vieții.  Cu toate acestea ce vor să spună este că steaua a ajuns la sfârșitul vieții ei normale. Astronomii numesc acestă perioadă „normală”, în care are loc arderea combustibilului, secvența principală. Dar dacă acesta nu este sfârșitul poveștii, oare ce se întâmplă mai departe?

Ei bine, ce urmează depinde de masa stelei. Pentru stelele cele mai masive, următorul eveniment este unul dramatic: explodează, formând o  „supernovă”. Aceste explozii adesea creează obiecte  spectaculoase – ca pupa unei omizi ce dă naștere unui fluture frumos. Astronomii numesc aceste obiecte „ramașite de supernove”

Priviți culorile minunate și textura rămășitelor supernovei din imagine. Aceste obiecte nu sunt spectaculoase doar văzute de aproape: o singură supernovă poate să producă la fel de multă lumină ca o galaxie cu miliarde de stele.

Totusi, cunoaștem foarte puține detalii despre modul în care se produce o supernovă. Studiul stelelor înainte de exploziile care le fac faimoase în Univers  le va da astronomilor detalii importante despre cauza acestora. 

O echipă de astronomi susțin că tocmai au reușit să facă acest lucru. Dacă descoperirea este confirmată acesta va fi prima pre-supernovă descoperită vreodată!

Interesant

În timpul exploziei supernovei materialul stelar este expulzat cu viteza incredibilă de 30.000 km pe secundă! Acesta este de aproape 10 ori mai mică decât viteza luminii.

Información adicional

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presă de la Royal Astronomical Society.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Antes de que sea famosa
Antes de que sea famosa

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB