Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Voordat een ster beroemd wordt
5 de August de 2012

Wanneer de brandstof van een ster opraakt, zeggen astronomen vaak dat de ster aan het eind van zijn leven is gekomen. Maar wat ze bedoelen is: de ster is aan het eind van zijn 'normale' leven gekomen. Astronomen noemen de fase waarin de ster zijn brandstof opmaakt, de 'hoofdreeks' in het leven van een ster. Maar wat gebeurt hierna?

Dat hangt af van het gewicht van de ster. De zwaarste ontploffen als supernova. Deze explosies leveren mooie plaatjes op. Soms lijkt het alsof je een vlinder ziet die uit een cocon kruipt. Deze objecten noemen we supernova-resten.

Kijk eens naar de prachtige kleuren op de ruimte-foto hierboven. Trouwens, een ster die als supernova ontploft, kan even veel licht uitstralen als een heel sterrenstelsel met honderden miljarden sterren!

Over de details van zo'n supernova-ontploffing is nog niet zoveel bekend. Het onderzoeken van een ster die op het punt staat te exploderen, kan veel informatie opleveren.

Een team van astronomen heeft nu zo'n ster ontdekt. Als de ontdekking wordt bevestigd, zou dit de eerste keer zijn dat een ster is gevonden, die op het punt staat als supernova te ontploffen!

Geinig weetje

Tijdens een supernova-explosie wordt ster-materiaal met snelheden tot 30.000 kilometer per seconde naar buiten geslingerd. Dat is slechts 10 procent langzamer dan de lichtsnelheid! 

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Antes de que sea famosa
Antes de que sea famosa

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB