Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
O creștere stelară spectaculosă
18 de December de 2017

Ai avut vreodata o zvăcnire în creștere? Ai mers frecvent  la magazin pentru a înlocui pantofii prea mici sau pantalonii prea scurți?

În adolescență, copii cresc rapid până ajung la înălțimea lor de adult. S-a dovedit că și stelele tinere trec prin același proces de dezvoltare.

 O stea masivă a fost observată în anul 2008, apoi în 2015 și în 2016. Făcând comparație între fotografii astronomii au descoperit că aceasta a crescut imens în ultimii ani.

 Ca orice stea tânără și această stea este împachetată într-un cocon de gaz și praf și nu poate fi observată direct. În schimb oamenii de știință au analizat coconul și au fost surprinși să contate că acesta a devenit de patru ori mai strălucitor de-a lungul acestei perioade. Acest lucru însemnă că steaua din interior ar trebui să fie de 100 de ori mai strălucitoare decât era înainte pentru a putea fi capabilă de a  ilumina coconul atât de puternic.

 Dar cum a avut loc această creștere rapidă într-o perioadă atât de scurtă?

Oamenii de știință cred că o cantitate mare de gaz ar fi căzut pe steaua tânără, asemănător apei  care se scurge prin gaura unui dop. S-a format un disc plat, rotativ, în jurul stelei, iar când acesta a acumulat suficient material s-a prăbușit dintr-o dată pe suprafața stelei, ca o avalanșă.

 Cine știe, poate steaua va avea încă o perioadă de creștere rapidă în următorii ani. Din fericire stelele nu au nevoie de pantofi și pantaloni. :)


Interesant

Această stea este una din multele stele situate în Nebuloasa Labă de Pisică. În fotografii acestă regiune de stele în formare apare ca o urmă de pisică - de unde îi vine și numele.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Crecen tan rápido: estirones estelares
Crecen tan rápido: estirones estelares

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB