Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Wat worden ze snel groot: Groeispurten van de sterren
18 de December de 2017

Heb je ooit een groeispurt gehad? Werden jouw schoenen en broeken zo krap dat je regelmatig terug moest naar de winkel?

Tijdens hun tienerjaren groeien kinderen heel snel, totdat ze volwassen zijn. En het blijkt dat sterren hetzelfde doormaken!

In 2008 werd een grote jonge ster waargenomen, en opnieuw in 2015 en 2016. Door oudere foto’s van de babyster te vergelijken met nieuwe foto’s, hebben sterrenkundigen ontdekt dat deze een enorme groeispurt heeft meegemaakt in de afgelopen jaren.

Net als alle heel jonge sterren is ook deze ster gewikkeld in een deken van gas en stof, waardoor we het niet direct kunnen waarnemen. In plaats daarvan keken onderzoekers naar de deken en waren ze verrast dat het viermaal zo fel was geworden. Om de deken zoveel meer licht te laten schijnen, moet de ster daarbinnen honderd keer zo fel zijn als daarvoor.

Hoe kan het zo extreem veel gegroeid zijn in zo’n korte tijd?

Onderzoekers denken dat een grote hoop gas richting de babyster is gevallen, net zoals water in de gootsteen valt. Het maakte een platte, draaiende schijf rondom de ster. Wanneer genoeg materiaal zich verzamelt in een schijf als deze, knalt het als een lawine plotseling in het oppervlak van de ster.

Wie weet ervaart de ster binnen een paar jaar weer een groeispurt. Gelukkig hoeven sterren geen schoenen of broeken te dragen!

Geinig weetje

Deze ster is één van de velen in de ‘Kattenklauwnevel’. Dit stervormingsgebied lijkt op foto’s van de nachthemel op de pootafdruk van een kat – vandaar de gekke naam.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Crecen tan rápido: estirones estelares
Crecen tan rápido: estirones estelares

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB