Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Zombiestjerner og skjebnen til solsystemet
17 de November de 2015

I mange deler av verden er vi lettet over at den skumleste delen av året, Halloween, nærmer seg slutten. Men universet har én siste fryktinngytende overraskelse til oss – en ekte zombiestjerne!

Dette er ikke bare snakk om et fancy kostyme. Stjernen i sentrum av dette bildet har faktisk stått opp fra de døde … og den er sulten.

Når stjerner som Solen vår har brukt opp alt brenselet sitt, har de nådd slutten av livene sine. Fra utsiden kan vi vite at dette skjer når vi ser at stjernen svulmer til mange ganger sin originale størrelse, og stjernen blir rødere og rødere mens dette skjer.

Med tiden vil stjernen vokse seg for stor og de ytre lagene blir kastet utover i verdensrommet som i en eksplosjon. Den varme og veldig kompakte kjernen til stjernen er det eneste som er igjen. Denne kjernen kalles en hvit dverg (på grunn av fargen og størrelsen, naturligvis!).

Men hva med planetene til stjernen – kan de overleve denne dramatiske hendelsen? Hvis de kan, hva vil være igjen av dem?

For første gang har astronomer kunnet se hva som skjer når ting som går i bane rundt hvite dverger kommer for nærme. Og det ser ikke bra ut.

De fant en asteroide som forvillet seg farlig nærme den døde stjernen og som endte opp som stjernens middagsmat!

Skiven av materie som vi nå ser omgir den udødelige stjernen består av de restene etter den ødelagte asteroiden. På den lyse siden er den ringformede skiven veldig vakker. Kanskje asteroiden ville foretrukket å ende opp på denne måten?

Kult å vite

Denne stjernen har gitt oss viktige ledetråder for å finne ut hvilken skjebne solsystemet vårt har i møte. Heldigvis fant vi ut dette i god tid! Syv milliarder år burde være nok til å planlegge en flukt!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Estrellas zombie y el destino del Sistema Solar
Estrellas zombie y el destino del Sistema Solar

Printer-friendly

PDF File
973,5 KB