Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Zombiesterren en het Lot van het Zonnestelsel
17 de November de 2015

De hele wereld zucht opgelucht, want het engste feest van het jaar is weer voorbij (Halloween). Maar het Universum heeft nog één schrik voor ons in petto - een levensechte zombiester!

Dit is niet zomaar een mooi kostuum, de ster in het midden van de afbeelding is écht opnieuw tot leven gekomen… en het heeft honger.

Wanneer sterren zoals onze Zon al hun brandstof hebben opgebrand, komen ze tot het einde van hun leven. We weten dat het zover is, als we zien dat de ster begint op te zwellen tot een paar keer zo groot, en roder en roder wordt.

Uiteindelijk wordt de ster te groot en de buitenste lagen ontsnappen naar de ruimte, zwervend door de leegte.

Wat overblijft is de hele kleine en hete kern van de ster. Die kern noemen we een kleine witte dwerg (door de kleur en grootte natuurlijk!).

Maar de planeten rondom de ster - kunnen die deze vuurproef doorstaan? Zo ja, wat blijft dan van ze over?

Nou, voor de eerste keer hebben sterrenkundigen gezien wat gebeurt wanneer dingen die om een witte dwerg ster draaien, te dichtbij komen. En dat was niet niks!

Ze zagen een planetoïde die gevaarlijk dichtbij de dode ster kwam en per ongeluk eindigde als lekker hapje van de dwerg.

De schijf met materiaal die we zien rondom de zombiester, bestaat uit overblijfselen van de verbrijzelde planetoïde. Toch zien die overblijfselen er heel mooi uit en lijkt de schijf een beetje op de ring van Saturnus. Misschien vind de planetoïde het wel fijner zo?

Geinig weetje

Deze ster heeft ons goede hints gegeven over het lot van ons eigen Zonnestelsel. Gelukkig dat we het van tevoren hebben ontdekt. Zeven miljard jaar zou genoeg moeten zijn om een ontsnapping te plannen!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Estrellas zombie y el destino del Sistema Solar
Estrellas zombie y el destino del Sistema Solar

Printer-friendly

PDF File
973,0 KB