Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Kdo je ugasnil luči?
7 de January de 2015

Na tej novi vesoljski fotografiji je videti, kot da je nekdo ukradel zvezde z neba! A brez skrbi, za rešitev te uganke ne potrebujemo Sherlocka Holmesa — ta kozmični zločin je že razvozlan.

Črna praznina na sijočem zvezdnem polju v resnici sploh ni praznina. Je le temen oblak plina in prahu, ki zastira svetlobo zvezd, ki se nahajajo za njim.

Oblakom te vrste pravimo temne meglice. Videti so kot prazna območja neba brez zvezd, a v resnici so med najbolj produktivnimi območji nastajanja zvezd v celotnem vesolju!

Narejeni so iz plina in prahu in mnogi med navidez temnimi madeži na skrivaj prekipevajo z novorojenimi zvezdami — tudi ta oblak na sliki.

Zvezdi v najzgodnejših stopnjah njenega življenja pravimo ‘protozvezda’. Takrat je preprosto le krogla hladnega plina in prahu, ki se krči zaradi lastne sile teže. V tej stopnji v srcu - v sredici - še nima jedrskega ognja, ki daje energijo starejšim zvezdam.

Medtem ko se protozvezda krči in krči, postaja vedno gostejša in bolj vroča krogla. Na površini ima lahko temperaturo od ledenih -250 °C pa tudi vse do 40.000 °C, ko postane prava pravcata zvezda.

In medtem ko bo oblak na sliki ustvaril nove in nove zvezde, se bo sčasoma razredčil in razkril novorojene zvezde v njem in tudi tiste 'manjkajoče', ki ležijo za njim. 

Cool dejstvo

Pričetek nastajanja zvezd lahko sprožijo različni dogodki, na primer trk dveh galaksij ali udarni val bližnje supernove.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¿Quién apagó las luces?
¿Quién apagó las luces?

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB