Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Hvem skrudde av lyset?
7 de January de 2015

I dette nye bildet fra verdensrommet ser det ut som om noen har stjålet stjernene rett fra nattehimmelen! Men det er ingen grunn til å bekymre deg. Vi trenger ingen Sherlock Holmes for å løse dette mysteriet – denne kosmiske kriminelle handlingen har allerede blitt løst.

Det sorte gapet i dette glitrende stjernefeltet er faktisk ikke et gap i det hele tatt. Det er en mørk sky av støv og gass som blokkerer lyset fra bakgrunnsstjernene.

Skyer som dette kalles «mørke tåker». De ser ut til å være tomme, stjerneløse områder på himmelen, men i virkeligheten er disse skyene noen av de mest travle stjernefabrikkene i hele universet!

Stjerner blir til fra gassen og støvet i disse mørke tåkene. Og mange av disse mørke tåkene er fylt til randen av skjulte nyfødte stjerner – inkludert denne tåken.

I den første fasen av en stjernes liv, kalles stjernen for en «protostjerne». På dette tidspunktet er stjernen simpelthen en ball av kald gass og støv som holder på å kollapse på grunn av gravitasjonskrefter. I dette stadiet har stjernen ingen kjernefysisk aktivitet i kjernen, som er det som driver eldre stjerner.

Ettersom stjernen fortsetter å kollapse, pakkes protostjernen sammen til å bli en stadig mer tettpakket og varm ball. Protostjerner går fra å ha en isende kald temperatur på -250 °C til en utrolig het temperatur på opptil 40 000 °C (på stjernens overflate) når de blir til fullgode stjerner.

Når tåken i dette bildet danner flere og flere stjerner, vil den med tiden bli spist opp og etterhvert vil bakgrunnsstjernene og de nye stjernene som har blitt født komme til syne.

Kult å vite

Begynnelsen på en stjernes liv kan bli trigget av mange hendelser, slik som galakser som kolliderer eller sjokkbølger fra en nærliggende supernova.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¿Quién apagó las luces?
¿Quién apagó las luces?

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB