Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Zaželite si nekaj…
26 de November de 2014

Temnejši kot je kraj opazovanja, svetlejše se zdi nočno nebo.

To čudovito sliko je posnel teleskop, ki se nahaja v enem izmed najbolj odročnih območij na Zemlji, v puščavi Atacama, daleč od vseh mest in vasi. Na sliki vidimo svetle zvezde v kopici Vodnjak želja. Kopica si je to ime prislužila zaradi številnih zvezd v njej, ki spominjajo na srebrne kovance, lesketajoče se na dnu vodnjaka želja.

V zvezdni kopici, kot je ta, se vse zvezde rodijo približno ob istem času in iz istega oblaka plina. Vse zvezde v tej kopici so na primer stare okoli 300 milijonov let.

Kopica Vodnjak želja je bogata mešanica okoli 400 rdečih in modrih zvezd. Barva teh zvezd nam pove, kolikšna je njihova masa.

Zvezde z večjo maso so bolj vroče in svetlejše in zato porabijo svoje gorivo veliko hitreje kot njihove manjše sestre. Zaradi tega lahko ugotovimo, da imajo bolj rdeče zvezde na tej sliki večjo maso. Sedaj so že v zadnji stopnji svojega razvoja — stopnji rdeče orjakinje. Bolj modre, manj masivne zvezde pa so še vedno v zgodnjem obdobju svojega življenja.

Najbolj masivne zvezde kopice na sliki niso vidne. Le-te so že zdrvele skozi svoje kratko, burno življenje in že pred časom eksplodirale kot močne supernove.

 

Cool dejstvo

V naši Galaksiji lahko ugotovimo, kako stara je neka zvezdna kopica, na podlagi tega, kje je. Starejše kopice običajno najdemo dlje od središča Galaksije kot pa mlade kopice.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cuando pides un deseo a una estrella…
Cuando pides un deseo a una estrella…

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB