Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Пожелай си нещо
26 de November de 2014, Pleven

Колкото по-тъмно е мястото, от което наблюдаваш, толкова по-ярко е нощното небе.

Тази впечатляваща снимка е заснета от телескоп в един от най-усамотените райони на Земята, пустинята Атакама, далеч от малки и големи градове. Снимката показва ярките звезди от купа “Кладенецът на желанията”, който си е спечелил това име заради множеството звезди, които наподобяват сребърни монети на дъното на кладенец на желанията.

В звездни купове като този, всички звезди са родени по едно и също време, от един и същи облак газ. Всички звезди в този куп, например, са на по около 300 милиона години.

“Кладенецът на желанията” е богата смесица от 400 червени и сини звезди. Цветът на тези звезди ни показва колко са масивни те.

По-масивните звезди са по-горещи и ярки и изгарят горивото си много по-бързо от по-малките си събратя. Заради това можем да твърдим, че по-червените звезди са по-масивни. Всички те са в последния стадий от еволюцията си - фазата на червения гигант. По-сините, по-малко масивни звезди, са все още в по-ранни фази от живота си.

Най-масивните звезди в купа не са видими на тази снимка. Те вече са препуснали през краткия си живот и отдавна са избухнали в свръхнови.

Cool Fact

В нашата Галактика може да се определи възрастта на един куп според това къде се намира. По-старите купове са обикновено по-далеч от центъра на Галактиката, отколкото по-младите купове.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cuando pides un deseo a una estrella…
Cuando pides un deseo a una estrella…

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB