Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Ko planet ni planet
19 de January de 2012

Niso samo slengovske besede, kot je na primer "hudo", tiste, ki lahko pomenijo nekaj popolnoma drugega, kot bi običajno pričakovali. Za primer si oglejte vesoljski objekt na tej sliki, ki mu pravimo planetarna meglica – in pravzaprav nima čisto nič opraviti s planeti!

Planetarna meglica nastane, ko neki zvezdi podobni našemu Soncu (ki je nam najbližja zvezda) zmanjka goriva. Ko se to zgodi, se zvezda v notranjosti prične sesedati, obenem pa izgublja svoje zunanje plasti plina, ki odplava vstran, v vesolje. Ta plin ustvari čudovite vzorce okrog  svoje prejšnje zvezde - take kot jih vidimo na tej novi fotografiji.

Beseda "meglica" v imenu je razumljiva, saj ta beseda pomeni "oblak" v starem latinskem jeziku. Ampak zakaj takemu objektu pravimo planetarna meglica? Zato ker so astronomi, ko so jih odkrili, menili, da so skozi manjše teleskope videti podobno kot planeta Uran in Neptun. In včasih se ime pač prime!

Cool dejstvo

Nekatere planetarne meglice imajo dva simetrična oblaka plina na vsaki strani zvezde. Videti so kot pisani metulji v vesolju!

Información adicional

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cuando un planeta no es un planeta
Cuando un planeta no es un planeta

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB