Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Vrela nevihta
11 de March de 2020

V poletnih mesecih se pogosto pritožujemo, da je zunaj zelo vroče. A predstavljajte si, da bi živeli na planetu, kjer je čez dan tako vroče, da se talijo celo kovine!

Zelo velik teleskop (Very Large Telescope, VLT) Evropskega južnega observatorija ESO je odkril planet, na katerem se lahko temperature povzpenjo čez 2400 stopinj Celzija. Temperature na površju tega planeta so kar 10-krat bolj vroče od temperature, na kateri v naših pečicah pečemo piškote!

Ta nenavadni planet se imenuje WASP-76b in je od nas oddaljen okoli 640 svetlobnih let

Takšne vroče temperature so dovolj visoke, da lahko kovine na površju planeta pričnejo izhlapevati. Močni vetrovi prenašajo železovo paro proti hladnejši, nočni strani planeta, kjer se para utekočini v železov dež. Na površju je tako vroče, da se molekule ločijo na posamezne atome, kovine (kot je na primer železo) pa izhlapevajo v atmosfero. Na tem neprijaznem planetu so razlike med dnevnimi in nočnimi temperaturami zelo velike, kar povzroča močne sunke vetra. 

To zagotovo ne zveni kot planet, ki bi si ga želeli obiskati!

Slika: ESO, M. Kornmesser

Cool dejstvo

Do zdaj je bilo odkritih več kot 4100 eksoplanetov. Astronomi so našli večino teh z opazovanjem vpliva planetov na njihove zvezde, ali z uporabo gravitacijskega (mirko)lečenja.

Katja Bricman

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Ilustración de artista del exoplaneta WASP-76b
Ilustración de artista del exoplaneta WASP-76b

Printer-friendly

PDF File
964,7 KB