Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
În căutarea secretelor îngropate pe Marte
30 de November de 2018

O simplă căutare pe Instagram după hashtag-ul “selfie” returnează peste 350 de milioane de rezultate. Dar nici una dintre aceste imagini nu este la nivelul selfie-ului primit în acestă săptamănă de NASA de la sonda InSight de pe Marte!

 Fotografia a fost realizată imediat după ce InSight  a aterizat pe Marte pe 26 Noiembrie, după șase luni de zbor. În imagine putem vedea o parte din sondă, iar pe fundal se observă suprafața prăfuită a planetei roșii.

 InSight a aterizat chiar la țintă pe o câmpie mare, plată situată aproape de ecuatorul planetei roșii (la mijlocul distanței dintre polul nord și sud). Suprafața este atât de plată și goală încât a fost numită “cea mai mare parcare de pe Marte”. Este ceea ce și-a dorit NASA.

 Amartizarea pe o stâncă sau pe o pantă abruptă ar fi putut însemna sfârșitul pentru InSight, făcând-o să se încline sau să se răstoarne. În plus, nava spațială nu are niciun interes în stâncile și văile de pe suprafața planetei Marte.

 Spre deosebire de sondele din trecut, aceasta va săpa adânc în suprafața planetei pentru a studia interiorul ei. Un instrument numit "cârtiță" se va îngropa  la cinci metri sub suprafața planetei în căutarea secretelor îngropate, cum ar fi cât de multă căldură vine de la nucleul planetei.

 Un alt instrument, de mărimea unei mingi de volei, va măsura mișcările minuscule cauzate de alunecări de teren, furtuni de praf, lovituri de meteoriți și chiar cutremurele marțiene.

Lucrând împreună, aceste instrumente ne vor oferi o imagine a interiorului planetei, așa cum o ecografie le permite medicilor sa "vada" într-un corp uman.

 Acest lucru ne va ajuta să descoperim tot felul de lucruri, cum ar fi modul în care au luat naștere planetele telurice ca Marte și Pământul, și cum au evoluat acestea în timp. Insight-ul ar putea oferi chiar indicii despre proveniența vieții - și poate chiar cum acesta poate să dispară.

 Cu oceanele, vremea și activitatea umană, propria noastră planetă se schimbă în mod constant și istoria ei este pierdută de mult timp. Marte, în schimb, a rămas cam la fel de milioane de ani, oferindu-ne o viziune clară asupra trecutului.

 

Interesant

InSight nu a fost singur în călătoria sa spre Marte, a avut cu el doi autostopisți: "Wall-E” și "Eva". Acești doi sateliți mici au trimis mesaje înapoi pe Pământ în timpul amartizării îndrăznețe a lui Insight, informându-ne că totul a fost bine.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La nave espacial InSight de NASA toma un selfie
La nave espacial InSight de NASA toma un selfie

Printer-friendly

PDF File
943,1 KB