Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Radio-omroep Rode Dwerg
25 de April de 2016

Heb je ooit van zonnevlammen gehoord? Een zonnevlam is een gigantische explosie op het oppervlak van de Zon, waarbij miljarden deeltjes de ruimte in worden geblazen.

Wanneer sommige van die geladen deeltjes aankomen op Aarde, produceren ze prachtige auroras (ook bekend als de noorder- of zuiderlichten). Maar de deeltjes kunnen ook radiocommunicatie verstoren of elektrische stroomcentrales en satellieten beschadigen.

Je zou verwachten dat zonnevlammen op een kleine dwergster minder energie hebben dan die op een grotere ster als onze Zon. Maar de ALMA-telescoop heeft extreem krachtige vlammen ontdekt op een rode dwergster, die tien keer minder zwaar is dan de Zon.

Tijdens de zonnevlammen, schiet de rode dwerg krachtige radiogolven weg, die tienduizend keer meer energie hebben dan radiogolven van onze Zon.

Radiogolven worden geproduceerd door ongelooflijk snel bewegende deeltjes. Slechts op één manier kan deze kleine rode ster zulke sterke radiogolven produceren. Namelijk met gigantische zonnevlammen die nonstop uit de ster moeten schieten!

Veel rode dwergsterren hebben planeten, maar laten we voor deze ster hopen van niet. Leven op een planeet rond deze ster zou namelijk niet kunnen overleven, door de enorme doses aan dodelijke straling!

Geinig weetje

Rode dwergen zijn rood omdat ze niet zo heet zijn als sommige andere sterren. Denk aan een gasvlam: het koele deel van het vuur bij de top van de vlam gloeit rood, en het hete deel bij de brandstof gloeit blauw.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Las enanas rojas emiten toda la noche y todo el día
Las enanas rojas emiten toda la noche y todo el día

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB