Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Cea mai strălucitoare galaxie din univers se autodistruge
25 de January de 2016

Se spune adesea că faima vine cu un anumit cost, dar nu a fost parcă niciodată la un preț atât de mare ca cel plătit de galaxia din imagine. Pentru a putea străluci atât de tare, acesta  se autodistruge la propriu!

Acestă fotografie a fost realizată de un artist și ilustrează câstigătoarea concursului: cea mai strălucitoare galaxie din Univers. Cu toate că acestă galaxie este de sute de ori mai strălucitoare decât galaxia noastră,  ea este imposibil de fotografiat, chiar și cu ajutorul celor mai puternice telescoape, deoarece se află la 12 miliarde de ani lumină depărtare.

Există o regulă simplă în spațiu: cu cât un obiect este mai strălucitor cu atât el este mai violent și mai agresiv.  De exemplu, cele mai orbitoare obiecte cosmice includ explozii și coliziuni stelare, sau explozii ale galaxiilor.  Explozia ilustrată în acestă imagine emite o energie egală cu cea a aproximativ 350 de mii de miliarde de stele la un loc!

Acest tip special de galaxii poartă numele de quasar și adăpostește o gaură neagră în centrul ei. Acesta împrăstie jeturi puternice de energie și particule la o viteză de două milioane de kilometri pe oră!

În timp ce acest comportament violent i-a adus acestei galaxii celebritatea cosmica, i-a scurtat și viața dramatic. Ea expulsează intreaga ei rezervă de materie din care iau naștere noi stele!

Interesant

Marea majoritate a quasarilor sunt foarte strălucitori, dar există și un număr mic care sunt mascați de praf. Acesția poată numele de Hot DOGS, care este prescurtarea de la Hot, Dust-Obscured Galaxies (galaxii fierbinţi, mascate de praf).

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La galaxia más brillante del Universo se está rompiendo a sí misma
La galaxia más brillante del Universo se está rompiendo a sí misma

Printer-friendly

PDF File
917,2 KB