Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Den klareste galakse i Universet flår sig selv i stykker.
25 de January de 2016, Copenhagen

Galakser, kvasar, sorte huller

Det siges ofte, at berømmelse kommer med en høj pris, men aldrig har prisen været så høj som for galaksen på billedet. Galaksen på dette billede flår bogstaveligt talt sig selv i stykker for at skinne så klart, som den gør.

Dette billede er tegnet af en kunstner, og viser et billede helt tæt på af, hvad der ville være vinderen af “den-klareste-galakse-i-Universet”-prisen. Selvom denne galakse er tusind gange klarere end vores galakse, Mælkevejen, er det umuligt at tage et detaljeret billede selv med det mest kraftfulde teleskop, fordi galaksen er over 12 milliarder lysår væk.

Der findes en simpel regel i Universet: jo klarere et objekt er, jo mere voldsomt og aggressivt er det. Som eksempler kan nogle af de flotteste kosmiske begivenheder nævnes: eksploderende stjerner, kolliderende stjerner og altså galakser som den på billedet, der udsender omtrent lige så meget lys som 350 trillioner Sole!

Dette er en særlig slags galakse kaldet en kvasar, hvilket betyder, at der befinder sig et supermassivt sort hul i centrum af galaksen. Det udsender kraftfulde lysstrømme og partikler med en hastighed på to millioner kilometer i timen!

Mens denne voldsomme opførsel har gjort galaksen til en kosmisk kendis, har den også forkortet galaksens levetid betydeligt. Den udsender nemlig hele dens lager af stjerneskabende materiale!


Cool Fact

De fleste kvasarer skinner klart, men et lille antal er faktisk utroligt støvede. Vi kalder disse for Hot DOGs, som står for Hot, Dust-Obscured Galaxies (varme, støvslørede galakser).


Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La galaxia más brillante del Universo se está rompiendo a sí misma
La galaxia más brillante del Universo se está rompiendo a sí misma

Printer-friendly

PDF File
955,8 KB