Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Misterul coroanei de foc a Soarelui
9 de September de 2015

Cunoaștem atât de multe despre univers încât este greu de crezut că au mai rămas mari mistere de rezolvat... dar ele există! Unul dintre cele mai mai mistere din astronomie este legat chiar de vecinul nostru apropiat, Soarele!

Nu poți numi Pământul o sferă mare de piatră, după cum nu poți numi Soarele o sferă mare de foc. Asemănător munților de pe Pământ, suprafața Soarelui conține propriile elemente interesante. Și, la fel ca și Pământul, Soarele are atmosferă. Aceasta poartă numele de coroană solară.

Coroana solară adăpostește unul dintre cele mai mari mistere din astronomie. Pentru a înțelege acest mister, imaginează-ți o flacără ce iese dintr-un cub de gheață. Un efect similar se întâmplă și pe Soare.

Recțiile de fuziune nucleară din centrul Soarelui încălzesc nucleul pănâ la 15 milioane de grade, iar temperatura la suprafața Soarelui ajunge la 6000 de grade. Temperatura coroanei solare este însă de peste 1 milion de grade.

Acestă creștere extremă a temperaturii a reprezentat un mister pentru oamenii de știință în ultimii 70 de ani. Cu toate acestea astronomii cred că tocmai au facut cu un pas mai aproape spre răspuns. Astronomii știu că Soarele are câmp magnetic ca și Pământ-ul sau magneții de frigider. Acest lucru joacă un rol important în rezolvarea misterului. Dar întrebarea este: cum poate câmpul magnetic să genereze căldură?

Un posibil răspuns la acestă întrebare sunt valurile.  Astronomii au observat recent valuri în câmpul magnetic al Soarelui. Aceste unde pot adauga energie coroanei solare în același fel în care o împingere perfect sincronizată a leagănului te poate ridica mai sus!

Interesant

Pentru ochii noștri, coroana solară este de aproximativ un mililion de ori mai întunecată decât Soarele. Putem să o observăm numai în timpul unei eclipse solare, atunci când apare ca un halou argintiu  în jurul Soarelui.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

El misterio del abrasador halo del Sol
El misterio del abrasador halo del Sol

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB