Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
ALMA Kijkt Door Rook Heen Die Jonge Sterrenstelsels Omgeeft
22 de July de 2015

Ben je wel eens wakker geworden voordat de Zon op was? Dan zag je misschien dat het heel mistig was buiten, maar dat de Zon toen snel op kwam en de mist weg brandde. Net zoiets gebeurde in het Heelal toen het nog heel jong was.

Toen de eerste sterren en sterrenstelsels gevormd werden, was het Heelal gevuld met dikke mist van waterstofgas. Echter, de eerste sterrenstelsels in het Heelal zaten vol met grote sterren die heel sterke Ultraviolette straling (of: UV-straling) afgaven. UV-straling is het type zonlicht waardoor je kunt verbranden in de zon. Deze sterke UV-straling vernietigde uiteindelijk de mist, net zoals de ochtendzon doet.

Dat is iets wat we al weten over het jonge Heelal. Waar we weinig van weten, zijn de eerste sterrenstelsels. Tot nu toe konden onze telescopen die alleen als hele vage vlekken zien, zoals in deze afbeelding. Maar nu begint dat te veranderen door de kracht van het zicht van de ALMA-telescoop.

ALMA’s krachtige ogen kunnen de sterrenstelsels met veel meer detail fotograferen dan we ooit gezien hebben. De oranje vorm in het midden van deze afbeelding is een wolk van kosmisch gas van toen het Heelal veel jonger was, en op weg was om één van de eerste sterrenstelsels in het Heelal te worden!

Waarnemingen zoals deze zullen sterrenkundigen helpen om te onderzoeken hoe de eerste sterrenstelsels gevormd werden (klik hier om te leren hoe sterrenkundigen in het verleden kunnen kijken).

Geinig weetje

De wazige vlekken op deze afbeelding zijn objecten die 13 miljard jaar geleden bestonden!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

ALMA mira a través de la niebla que rodea las galaxias primitivas
ALMA mira a través de la niebla que rodea las galaxias primitivas

Printer-friendly

PDF File
916,4 KB