Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
De Bouwstenen van het Leven
15 de June de 2015

Je kan gemakkelijk coole bouwwerken maken door Lego blokjes aan elkaar te klikken. Mensen hebben levensgrote Legohuizen, -raketten en zelfs -schepen gebouwd! Net zoals deze indrukwekkende Legobouwwerken bestaan mensen ook uit kleine stukjes. Menselijke bouwstenen heten organische moleculen (mo-le-KU-len).

Maar anders dan Lego, zijn moleculen zo klein dat niemand ze kan zien, behalve met hele sterke microscopen. Ze bestaan uit chemicaliën als koolstof, waterstof en zuurstof. Organische moleculen zijn overal in het Heelal gevonden.

Niemand weet precies hoe 3 miljard jaar geleden het leven op Aarde is ontstaan, maar één ding is zeker: het begon allemaal met deze kleine organische moleculen.

Maar als organische moleculen de bouwstenen van het leven zijn, en ze in het hele Heelal voorkomen, waarom hebben we dan nog steeds geen leven gevonden op andere planeten?

Nou, organische moleculen zijn heel breekbaar. Vaak overleven ze de barre omstandigheden in de buurt van nieuwe sterren niet. Echter, wetenschappers hebben net grote hoeveelheden organische moleculen ontdekt in de buurt van een jonge en ver weg staande ster.

Deze pas geboren ster heeft nog geen planeten, maar wordt omgeven door een schijf met materiaal dat snel planeten zal vormen. Sterrenkundigen hebben de organische moleculen aan de buitenkant van de schijf gevonden, dat is waar de ijzige kometen van het zonnestelsel zullen ontstaan.

Over een paar miljoen jaar zullen nieuw gevormde kometen van de buitenste delen van de schijf op de planeten neer regenen. En de organische moleculen zouden met hun mee gebracht kunnen worden. Wie weet wat voor dingen er gebouwd kunnen worden als ze landen?

Geinig weetje

Sommige wetenschappers denken dat kometen in de jonge jaren van ons Zonnestelsel organische moleculen naar de Aarde brachten!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Los ladrillos de la vida
Los ladrillos de la vida

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB