Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
O reuniune galactică dă naștere unui spectacol impresionant de lumini
11 de December de 2014

În acestă perioadă a anului, oamenii din întreaga lume sărbătoresc acest anotimp festiv afișând lumini frumoase.  Acestă imagine nouă a unor galaxii care se ciocnesc reprezintă o contribuție cosmică la acestă sarbătoare.  Brațele celor două galaxii arată ca si cum ar fi fost decorate cu globuri roz.

Aceste galaxii au fost surprinse în călătoria lor prin spațiu  în timp ce treceau una pe lăngă cealaltă.  Întâlnirea a dus la realizarea uneia dintre cele mai deosebite colecții de raze X super luminoase văzute  vreodată.  Fiecare dintre cele 28 de globuri roz  din fotografie este unul special, un obiect extrem de strălucitor ce poartă numele de “sursă ultraluminoasă de raze X”, prescurtat ULX.

Ce sunt aceste ULX rămâne un mister, dar marea majoritate a oamenilor de  stiință sunt de acord că cel mai probabil ar fi un tip ciudat de sistem stelar, format dintr-o  stea normală și o gaură neagră care orbitează una în jurul celeilalte. Unele dintre găurile negre pot fi de 5 -10 ori mai masive comparativ cu soarele nostru, iar altele pot fi de sute sau chiar mii de ori mai mari decât acesta.

Cercetătorii cred că stelele care formeaza ULX sunt foarte tinere (cel puțin în termeni stelari). Dacă Soarele nostru are o vârstă de 5 miliarde de ani, aceste stele au o vârstă mai apropiată de 10 milioane de ani.

Acesta este si motivul pentru care marea majoritate a ULX-urilor au fost găsite în brațele galaxiilor de tip spirală, acolo unde se află multe stele în formare.

 

Interesant

Aceste galaxii formează stele de 10 ori mai repede comparativ cu galaxia noastră, Calea Lactee.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Una reunión galáctica produce un impresionante muestrario de luz
Una reunión galáctica produce un impresionante muestrario de luz

Printer-friendly

PDF File
975,5 KB