Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Галактики празнуват с впечатляваща светлинна украса
11 de December de 2014, Pleven

По това време на годината хората по целия свят отбелязват празниците с красиви светлинни украси. Тази нова снимка на две сблъскващи се галактики допринася за празничното настроение. Тези две галактки изглеждат сякаш са били украсени с гирлянди от феерични розови светлинки!

Тези галактики са уловени как се разминават по време на пътуването си през Космоса. Срещата им създава една от най-впечатляващите колекции от ярки рентгенови светлини някога! Всяко от 28-те розови петна на снимката е специален изключително светъл обект, познат като “ултраярък източник на рентгенови лъчи”.

Какво точно са тези източници, все още е мистерия, но повечето учени са единодушни, че вероятно това е странен тип звездна система с една нормална звезда и една черна дупка, които обикалят една около друга. Някои от черните дупки могат да бъдат 5 или 10 пъти по-масивни от нашето Слънце, а други могат да бъдат стотици или дори хиляди пъти по-масивни.

Учените смятат, че звездите, които създават такива източнци на светлина, са много млади (по критериите за звезди). Докато нашето Слънце е на около 5 милиарда години, тези звезди са може би на по 10 милиона години.

Ето защо тези източници са открити в спиралните ръкави на галактиките, където се образуват множество звезди.

 

Cool Fact

Тези галактики произвеждат нови звезди 10 пъти по-бързо, отколкото нашата галактика, Млечният път.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Una reunión galáctica produce un impresionante muestrario de luz
Una reunión galáctica produce un impresionante muestrario de luz

Printer-friendly

PDF File
977,4 KB