Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Galaxiile sunt vecini neastâmpărați
11 de December de 2014

Galaxiile pline cu stele, asemănătoare Căii Lactee, nu sunt aruncate la întâmplare prin Univers, ci pot fi găsite în grupuri sau roiuri. De exemplu, galaxia noastră face parte din grupul local împreună cu alte 30 de galaxii. Roiurile de galaxii sunt pur și simplu doar niște versiuni mai mari ale grupurilor.

Dacă ar fi să faci o analogie, grupurile sunt orășele, roiurile sunt orașe, iar super-roiurile de galaxii ar fi județele în care aceste orașe se află.

Dar potestea nu se oprește aici. Toate super-roiurile de galaxii din univers formează ceea ce noi numic o“pânză cosmica”.

Un artist a creeat această imagine pentru a ilusta o secțiune din pânza cosmică. Asemănător pânzei unui paianjen, poți observa paternuri delicate, asemănătoare dantelei, care traversează întregul cosmos, și unde, fiecare punct reprezintă o galaxie, la fel ca și Calea Lactee.

Un nou studiu asupra “panzei” cosmice a scos în evidență secrete legate de rolul acesteia în istoria universului.  Cu mult timp în urmă, când universul avea jumatate din vârsta pe care o are acum, galaxiile prinse în pânza cosmică au început să se deplaseze mult mai repede decât cele situate în altă parte.

Astronomii cred ca acest lucru s-a întamplat din cauza presiunii colegilor din galaxiile învecinate. Roiurile de galaxii situate în brațele “pânzei” cosmice au înteracționat în moduri care le-au forțat să-si folosească gazul pentru a  forma noi stele, grabindu-le astfel sfârsitul.

Interesant

Dacă Calea Lactee ar fi  de mărimea unei semințe de susan, pânza cosmică a universului observabil ar fi de mărimea piramidei din Giza

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Las galaxias son vecinas perturbadoras
Las galaxias son vecinas perturbadoras

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB