Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Галактиките сами си създават съседи-разрушители
11 de December de 2014, Pleven

Галактиките като Млечния път, които са пълни със звезди, са не просто произволно разпръснати във Вселената, те често се наблюдават в групи или купове. Например, нашата Галактика е член на Местната група заедно с още около 30 други галактики. Куповете от галактики са просто по-големи групи от галактики.

Ако си представиш, че тези групи от галактики са като села, куповете от галактики са градове, а свръхкуповетеса държавите, в които са тези села и градове.

Но това не е всичко. Всички свръхкупове от галактики във Вселената образуват това, което наричаме “космическа мрежа”.

Тази картинка е нарисувана от художник, който е искал да пресъздаде част от космическата мрежа. Тя е като паяжина - можеш да видиш нежната плетеница, подобна на дантела, която се разпростира из целия Космос, и всяка точица от нея е галактика като нашия Млечен път.

Ново изследване на космическата мрежа разкрива тайните, свързани с ролята й в историята на Вселената. Много отдавна, когато Вселената е била само наполовина на сегашната си възраст, галактиките, оплетени в космическата мрежа, са започнали да живеят на много по-бързи обороти от другите галактики.

Астрономите смятат, че това се е случило, защото техните най-близки другарчета са ги накарали. Галактиките, които са скупчени близо една до друга в космическата мрежа, си взаимодействат по начини, които ги карат да използват всичкия си газ за правене на нови звезди и така те забързано се втурват към края на животите си!

Cool Fact

Ако Млечният път беше сусамено семенце, то космическата мрежа на видимата Вселена щеше да бъде с размерите на Великата пирамида в Гиза.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Las galaxias son vecinas perturbadoras
Las galaxias son vecinas perturbadoras

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB