Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Cilj dosežen: pristanek na kometu
13 de November de 2014

Pristanek! Prvič v zgodovini človeštva je naše plovilo pristalo na površju kometa.

Po 10-letnem potovanju sta avgusta Rosetta in Philae končno dosegla svoj cilj - komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Od takrat je Rosetta krožila okoli kometa vedno bližje in bližje in se pripravljala na naslednji izziv misije – spust sonde Philae na površino kometa.

Bližje kot je Rosetta prišla k temu nenavadnemu svetu, lepši je postajal. Odkrili smo, da je posut s kraterji, visokimi pečinami in skalami velikosti hiš. Opazili smo celo curke plina in prahu, ki izhajajo iz površine.

Po mnogih tednih proučevanja površine kometa so strokovnjaki izbrali najboljši kraj za pristanek sonde Philae. Ko je bila sprejeta ta odločitev, je bila naslednja naloga izbira najboljše poti okoli kometa, po kateri bi Philae pristal na pravem kraju.

In končno je prišel čas, da se je Philae poslovil od Rosette in se pripravil na veliki podvig. Včeraj zgodaj zjutraj je pričel svoj dolg spust na komet. Sledilo je sedem ur grizenja nohtov, ko smo sedeli in nemočno čakali, medtem ko je Philae polzel skozi vesolje; brez možnosti popravljanja njegove smeri, če bi zašel s poti.

Končno, z velikanskim vzdihom olajšanja in aplavzom, smo dobili sporočilo s sonde Philae, da je varno prispela in da je bil ta izjemen podvig uspešen!

Sonda Philae je že pričela zbirati kar se da podatkov o tem navdušujočem miniaturnem svetu. Skupaj z Rosetto, ki je v bližnji tirnici okoli kometa, nam bo majhna sonda pomagala razumeti enega od najstarejših teles v našem Osončju. 

Cool dejstvo

Komet Churyumov-Gerasimenko/67P se trenutno giblje proti Soncu s hitrostjo 60.000 kilometrov na uro, kar je več kot dvakrat hitreje kot vesoljski raketoplan!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Aterrizaje de Philae
Aterrizaje de Philae

Printer-friendly

PDF File
1019,2 KB