Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Missie geslaagd: landing op een komeet
13 de November de 2014

En we zijn geland! Voor de eerste keer in de geschiedenis is een ruimtevaartuig geland op het oppervlak van een komeet.

Na een reis van 10 jaar bereikten Rosetta en haar broertje Philae in augustus eindelijk hun bestemming op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Sindsdien stuurde Rosetta zichzelf steeds dichter bij de komeet, in voorbereiding op de volgende uitdaging - Philae afzetten op het oppervlak.

Hoe dichter Rosetta bij deze vreemde wereld kwam, des te mooier die werd. We hebben ontdekt dat hij bedekt is met duizenden kraters, hoge kliffen en rotsblokken ter grootte van huizen. Er stroomt zelfs gas en stof van het oppervlak.

Na vele weken het oppervlak te hebben bestudeerd, hebben experts eindelijk een geschikte plek gevonden op te landen. Na deze beslissing was de volgende taak om het beste pad te kiezen rond de komeet zodat Philae ook echt daar zou terechtkomen.

En eindelijk was de dag aangebroken dat Philae gedag kon zeggen tegen Rosetta en zich klaar kon maken voor de allergrootste uitdaging. Gisterochtend in alle vroegte begin Philae aan zijn lange afdaling richting de komeet. Zeven uur lang was het nagelbijten en zaten we hulpeloos toe te kijken terwijl Philae door de ruimte zweefde. Er was geen enkele manier om bij te sturen als hij uit koers zou raken.

Uiteindelijk was het moment van opluchting daar, gevolgd door een klaterend applaus, toen Philae het bericht gaf dat hij veilig was geland en deze geweldige mijlpaal was bereikt! Het werd toch nog even spannend toen bleek dat het ruimtevaartuig los was geraakt van de komeet en weer terug stuiterde, maar in elk geval is hij op het oppervlak. Philae maakt nu al foto's en verzamelt gegevens van de nieuwe spannende wereld zodat wetenschappers die kunnen analyseren.

Samen met Rosetta, die vlakbij de komeet blijft vliegen, helpt het kleine ruimtevaartuigje ons om te begrijpen hoe een van de oudste objecten in het zonnestelsel in elkaar steekt.

Geinig weetje

Komeet Churyumov-Gerasimenko/67P zoeft op dit moment richting de Zon met een snelheid van 60.000 km per uur. Dat is meer dan twee keer zo snel als de Space Shuttle!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Aterrizaje de Philae
Aterrizaje de Philae

Printer-friendly

PDF File
1019,0 KB