Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Как да нахраним галактическо чудовище
31 de January de 2014

Далеч отвъд огромното празно пространство, което изпълва нашето нощното небе се намират обекти, по-екзотични, по-невъобразими и по-могъщи от всичко, което можем да си представим тук на Земята. Това са сливащите се галактики.

Въпреки огромните разстояния в Космоса, сблъсъкът между галактики е сравнително често срещано явление. С приближаването си една към друга те се разтягат и деформират докато напълно сменят формите си. В процеса на сливнаето започват да се раждат хиляди масивни звезди, но този процес е най-вече истински пир за чудовищата намиращи се в центровете на тези галактики - свръхмасивните черни дупки.

Черните дупки имат толкова силна гравитация, че дори и светлината не може да избяга от хватката им. Тези, които се намират в центровете на галактиките са много по-масивни от нормалните черни дупки и за това ги наричаме “свръхмасивни”.

Когато се хранят (поглъщат околния газ и прах), те се превръщат в най-ярките и най-мощни обекти във Вселената. Но дали това процесът който захранва свръхмасивните черни дупки? ЕКип от японски учени си е поставил за цел да отговори на този въпрос.

Те са наблюдавали 29 сливащи се двойки галактики и са открили, че във всяка двойка има поне една свръхмасивна черна дупка, която активно поглъща околното вещество.

Резултатите на япоснксия екип показват, че някои от свръхмасивните черни дупки при сливането на галактиките всъщност “спят”. Учените заключават, че има някакви специални условия, при които една свръхмасивна черна дупка започва да се храни. Тези условия за сега остават загатка.

Cool Fact

Свръхмасивните черни дупки са между един милион и няколко милиарда пъти по-масивни от Слънцето. Нормалните черни дупки са много по-малки, между три и сто пъти по-масивни от Слънцето.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cómo alimentar a tu monstruo galáctico
Cómo alimentar a tu monstruo galáctico

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB