Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Спящата красавица се събужда след дълга космическа дрямка
24 de January de 2014

Отдалечен на 800 милиона километра, докато се носи из Космоса през най-тъмните ъгълчета на нашата Слънчева Система, часовник с аларма отброява последни секунди. Той събужда малък космически кораб от дрямка продължила 2 години и половина.


Този малък космически кораб се казва Розета. След като е пътувала в Космоса почти 10 години, Розета се събуди в понеделник на 20-ти януари тази година, готова да продължи мисията си до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.


Розета се зарежда чрез слънчевите лъчи от слънчеви батерии, така че колкото по-далеч от Слънцето отива, толкова по-малко енергия получава. Преди 30 месеца, Розета се бе отдалечила чак до орбитата на планетата Юпитер и трябваше да бъде приспана, за да пести енергия си.


След като се е носила цяло десетилетие из Слънчевата система, преминавайки покрай Марс и Земята няколко пъти и дори посещавайки няколко астероида, Розета, най-накрая, ще достигне крайната си цел по-късно през тази година.


През август, Розета ще започне да обикаля на орбита около кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През първите два месеца, тя ще състави подробна карта на повърхността на тази комета в търсене на удобно място за кацане на малка сонда, която носи на борда си. Кацането е планирано за 11-ти ноември и ще бъде първият опит за кацане върху повърхността на комета до сега.


Ако тази изключително рискована мисия завърши с успех, тя ще донесе голяма награда. Кометите са като капсули на времето, реликви от епохата, когато Слънчевата Система тъкмо се е формирала. Изучаването на кометите ни помага да разберем как се образувал нашия дом във Вселената.

Cool Fact

Интересен факт: Заради огромното разстояние на Розета до Земята, са необходими около 50 минути, за да получим неините съобщения.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Una Bella Durmiente despierta de su sueño en el espacio profundo
Una Bella Durmiente despierta de su sueño en el espacio profundo

Printer-friendly

PDF File
974,7 KB