Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Secretul tinereții
19 de December de 2012

Unii oameni sunt în formă la 90, iar alții abia o duc la 50. Vârsta nu este așa de împortantă pe cât este felul în care îți trăiesti viața. Fumatul, alcoolul și alimentația proastă te pot face să arați cu mulți ani mai în vârstă, ba chiar să-ți scurteze viața. S-a dovedit că același lucru este valabil și pentru roiurile stelare!

Roiurile globulare, ca cel din imaginea de mai sus, sunt grupuri de stele ținute strâns legate între ele de gravitație. Ele se formează foarte repede, toate stelele având cam aceeași vârstă. Stelele din acestă fotografie sunt printre cele mai bătrâne din Univers. Ele s-au format în urmă cu circa 13 miliarde de ani, iar Universul în urmă cu doar 13,7 milaiarde de ani! Recent astronomii au descoperit că ceva foarte ciudat se ascundea adânc în inima acestui oraș gigant de stele: stele tinere!

Între timp s-a dovedit că aceste stele misterioase sunt de fapt tot stele bătrâne. Ele au fost doar suficient de norocoase pentru a trăi o nouă tinerețe. Atunci când două stele se ciocnesc sau se unesc materia se transferă. O stea obține materie de la cealaltă, crește în dimensiuni, devine mai grea și este atrasă spre centrul roiului. Combustibilul nou face ca steaua să strălucească mai puternic dându-i aspectul unei stele tinere. Caz rezolvat!

Interesant

Galaxia nostră la începutul existenței ei era populată cu sute de roiuri globulare. Astăzi mai sunt doar circa 150 rămase. Așa că aceste stele sunt foarte norocoase că au primit și o a doua șansă.

Información adicional

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cómo parecer joven cuando no lo eres
Cómo parecer joven cuando no lo eres

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB