Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Prosim, ne ugasnite glasbe!
15 de August de 2012

Ali ste vedeli, da so zvoki, ki jih slišimo na Zemlji, le tresljaji zraka?  A ker v vesolju ni zraka, to še ne pomeni, da je vesolje strašljivo tih kraj. Zrak je namreč mešanica plinov in tudi v vesolju so oblaki plina, v katerem lahko nastanejo tresljaji in lahko skozenj potuje zvok.

Ok, torej vemo, kako lahko zvok potuje skozi vesolje, a kaj ga povzroča? Odgovor so telesa, ki oddajajo gromozanske količine energije – tako velike, da se zaradi nje zatrese plin.

Na primer, črne luknje poleg tega, da goltajo snov, tudi oddajajo dva močna curka energije. Astronomi tako vedo, da je črna luknja v središču zbirke galaksij, ki jo imenujejo jata v Perzeju, dovolj močna, da povzroča zelo globok zvok.

"Mislili smo, da lahko ta zelo globok zvok najdemo tudi v drugih jatah galaksij," pravi astronom Ryan Foley. Ryan je član skupine astronomov, ki je nedavno opazovala jato galaksij z imenom jata v Feniksu (prikazana na zgornji fotografiji). A ugotovili so, da je ta jata skoraj povsem tiho. To lahko pomeni dvoje: ali vse jate galaksij ne proizvajajo zvoka ali pa se njihova glasba občasno ugasne!

 

 

 

 

Cool dejstvo

Poleg poslušanja pravih zvokov iz vesolja astronomi včasih prevtorijo tudi svetlobo v zvok, da jo lahko bolje proučijo. Poslušajte čudaške vesoljske zvoke 'narejene' iz svetlobe na tej Nasini spletni strani.

Información adicional

 

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Por favor, ¡que no pare la música!
Por favor, ¡que no pare la música!

Printer-friendly

PDF File
1001,9 KB