Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Puf! Skrivnostno izginotje masivne zvezde
30 de June de 2020

Kot čarovnikov zadnji osupljiv trik je pred kratkim izpred naših oči izginila orjaška zvezda!

Nenavaden čarovnik

Nagajiva zvezda se nahaja 75 milijonov svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Vodnarja. 

Med leti 2001 in 2009 je več skupin raziskovalcev opazovalo to skrivnostno masivno zvezdo. V raziskavah so ugotovili, da je zvezda v pozni fazi svojega življenja. Nedavno je skupina astronomov ponovno želela opazovati zvezdo z Zelo velikim teleskopom Evropskega južnega observatorija, da bi lahko raziskali, kako se konča življenje masivne zvezde. A na njihovo veliko presenečenje je zvezda izginila!

Kako pojasnimo ta poseben trik? 

Kot radovedno občinstvo v oddaji čarovnika lahko le razmišljamo, kako je ta ogromna zvezda izginila.

Če bi zvezda končala svoje življenje z močno eksplozijo supernove, kot je običajno za ta tip zvezd, bi astronomi po celem svetu najverjetneje opazili ta svetel dogodek na nebu.

Astronomi zato sklepajo, da bi se lahko zvezda še vedno nahajala tam kot prej, a je trenutno samo ne moremo videti. Zvezda bi lahko morda doživela kakšno nenavadno preobrazbo, zaradi katere bi postala manj svetla. To bi pomenilo, da oddaja premalo svetlobe, da bi jo astronomi lahko opazovali s teleskopi.

Druga možnost pa je, da se je zvezda skrčila v črno luknjo, brez da bi eksplodirala kot supernova - podobno kot pomočnica čarovnika s čarovniškim trikom izgine izpred naših oči! To bi pomenilo zelo presenetljivo odkritje, saj na podlagi našega trenutnega razumevanje smrti masivnih zvezd te vedno eksplodirajo kot supernove, preden se sesedejo v črno luknjo. 

Z nadaljnjimi raziskavami astronomi upajo, da bodo bolje razumeli fizikalne procese, s katerimi bi lahko pojasnili izginotje nenavadne zvezde. Medtem pa moramo ostati potrpežljivi člani občinstva, ki je osuplo nad zadnjim trikom zvezdenga čarovnika.

Slika: ESO/L. Calçada

Cool dejstvo

Pred skrivnostnim izginotjem je bila zvezda svetla toliko kot 2,5 milijonov naših Sonc! Težko bi jo bilo zgrešiti!

Katja Bricman

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Puf! Una desaparición masiva
Puf! Una desaparición masiva

Printer-friendly

PDF File
957,8 KB