Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Skrivalnice s črno luknjo
20 de January de 2020

Skrivalnice so lahko zelo zabavna igra, a predstavljajte si, da se jih igrate z nevidno črno luknjo, ki se ne skriva tam, kjer bi jo pričakovali!

Astronomi se igrajo takšne skrivalnice, ko iščejo črne luknje v majhnih pritlikavih galaksijah. Pritlikave galaksije so veliko manjše od normalnih galaksij. V nasprotju z normalnimi galaksijami, ki jih sestavlja več 100 milijard zvezd, se v pritlikavih galaksijah nahaja le nekaj milijard zvezd.

V središčih večjih galaksij vemo, da domujejo orjaške črne luknje. To pa ne velja za 13 novo odkritih črnih lukenj v pritlikavih galaksijah, ki so kar 100-krat manj masivne kot naša Galaksija. Te črne luknje se ne nahajajo v središčih, ampak se zadržujejo na obrobju svojih domačih galaksij.

Kaj bi lahko bil razlog za to? Znanstveniki menijo, da bi se črne luknje lahko nahajale na obrobjih zato, ker so se te pritlikave galaksije v preteklosti združile z drugimi galaksijami.

Slika: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Cool dejstvo

Orjaška črna luknja v središču naše Galaksije, ki leži v območju znanem po imenu Strelec A*, je kar 4,5-krat bolj masivna kot naše Sonce!

Katja Bricman

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Buscando agujeros negros
Buscando agujeros negros

Printer-friendly