Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Vesoljski grafiti
16 de December de 2019

Pravijo, da je slika vredna tisoč besed. To še posebej velja za posnetke objektov v vesolju! Različni teleskopi lahko opazujejo isti planet, zvezdo, ali galaksijo, pa vendar lahko vsak od njih o opazovanem objektu odkrije nekaj novega ali drugačnega!

Posnetek središčnega dela naše Galaksije, ki spominja na vesoljske grafite, je razkril nove podrobnosti o zgodovini nastajanja zvezd v naši galaksiji. Astronomi so našli nove dokaze o dramatičnem dogodku, ki se je zgodil zelo dolgo časa nazaj: o nenadnem povečanju nastanka zvezd, torej o velikem številu novo nastalih zvezd v zelo kratkem času, kar pa je posledično povzročilo več kot sto tisoč eksplozij supernove!

Nenadni dvigi v številu novo nastalih zvezd spadajo med najbolj energijske dogodke v vesolju in so lahko tako svetli, da so od nekaj tednov do mesecev celo svetlejši od celotne galaksije. Supernova, ki eksplodira v tem kratkem časovnem obdobju, lahko odda toliko energije kot bi jo Sonce v svojem celotnem življenjskem ciklu!

Večina zvezd v naši galaksiji je zelo starih. Približno 80% zvezd v sredičnih območjih je nastalo v zgodnjih letih Galaksije, med približno 8 in 13,5 milijardami let nazaj. Po ocenah pa naj bi se v naši galaksiji nahajalo nekje med 100 in 400 milijardami zvezd.

Cool dejstvo

Naše Osončje ne leži v središču Galaksije, prav tako pa se tudi ne nahaj blizu njenega robu. Sončev sistem se nahaja v zunanjem delu spiralnega rokava naše galaksije, ki mu pravimo Orionov krak. Da Osončje enkrat obkroži galaktični center, potrebuje okoli 200 milijonov let.

Katja Bricman

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Graffiti cósmico
Graffiti cósmico

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB