Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Două stele în coliziune aruncă deșeuri cosmice în univers
17 de August de 2018

Am auzit cu toții de materialele radioactive. Acestea l-am transformat pe Dr. Jon Osterman în Dr. Manhattan și l-au dezlănțuit pe Incredibilul Hulk.

În realitate, vorbim de radioactivitate atunci când particule foarte mici din elementele chimice emit particule mai mici sau energie numită "radiație".

În fiecare zi suntem cu toții expuși la cantități mici de acest tip de radiații. Stâncile, sticla și chiar bananele sunt în mod natural puțin radioactive (fără a fi dăunătoare). Radiația este adesea folosită în spitale pentru a diagnostica și a trata bolile. Și, desigur, sute de mii de tone de deșeuri radioactive dăunătoare sunt produse de reactoare nucleare în fiecare an. În plus, material radioactiv se găsește și în spațiu. De zeci de ani am fost conștienți de faptul că o cantitate mare de material radioactiv este împrăștiată prin galaxia noastră, dar cum a ajuns acolo a fost un mister - până acum.

În fotografia de mai sus putem observa rămășițele unei coliziuni stelare.

Cu mulți ani în urmă, două stele asemănătoare Soarelui au intrat în coliziune aruncând material în spațiu (ilustrat în portocaliu) și lăsând în urmă o stea nouă. Explozia a fost destul de puternică încât a fost vizibilă pe cerul de nopții  timp de câteva luni. Se întâmplă foarte rar ca stelele să se ciocnească, dar există și un alt motiv pentru care acest eveniment a entuziasmat astronomii - materialul strălucitor din jurul stelei conține materiale radioactive!

Este pentru prima dată când materia radioactivă este detectată direct în spațiu. Este un tip de aluminiu radioactiv, similar cu materialul folosit pentru a face articole de zi cu zi, cum ar fi folia, CD-urile și cadrele pentru biciclete. Galaxia noastră conține o cantitate foarte mare din acest tip de aluminiu radioactiv. Aceste noi observații ne spun că cel puțin o parte din radiație a fost produsă în timpul coliziunilor stelare. Cu toate acestea, doar o cantitate mică de aluminiu a fost observată în jurul acestui obiect, sugerând că probabil există o a doua sursă care încă așteaptă să fie găsită.

Interesant

Când materialele radioactive emit radiații, ele devin substanțe chimice complet diferite. Aluminiul radioactiv se va transforma în cele din urmă într-o substanță chimică numită magneziu, care se găsește în anumite alimente jucând un rol important în menținerea sănătății corpului.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Estrellas en colisión derraman residuos radiactivos por el Universo
Estrellas en colisión derraman residuos radiactivos por el Universo

Printer-friendly

PDF File
996,1 KB