Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
In het Oog van de Kometenstorm
21 de January de 2018

Leef jij in een deel van de wereld waar sneeuwstormen of zandstormen plaatsvinden? Extreem weer zoals een plotselinge vrieskou kan onze dag goed op de kop zetten. Sneeuw en wind kan openbaar vervoer platleggen en stroom, warmte en communicatie laten uitvallen, soms wel dagenlang.

Tussen 2014 en 2016 vloog het Rosetta ruimtevaartuig mee met Komeet 67P. In die paar jaar maakte Rosetta hetzelfde soort extreme weer mee dat we hier op Aarde hebben.

Deze afbeelding was gemaakt door Rosetta tijdens de vlucht naast Komeet 67P. Het lijkt misschien op een sneeuwstorm, maar wat we eigenlijk zien zijn korrels ruimtestof die voor de camera van Rosetta langsvliegen.

Kometen worden soms ‘vieze sneeuwballen’ genoemd, omdat ze zijn gemaakt van ijs en stof. Wanneer ze dicht langs de Zon vliegen, verwarmt het oppervlak door de hitte, waardoor ijs naar de ruimte verdampt, terwijl het stof meeneemt. Door zo dicht langs Komeet 67P te vliegen, kreeg Rosetta een aantal van deze stormen en schurende stofwolken te verduren.

Hoe gevaarlijk het ook is, het stof is extreem interessant voor onderzoekers op Aarde. Rosetta onderzocht tienduizenden stofkorrels tijdens haar leven, wat informatie gaf waarmee onderzoekers de bouwstenen van het Zonnestelsel beter kunnen begrijpen.

Geinig weetje

Rosetta gebruikte de sterren om richting te bepalen, net als vele ruimtevaartuigen dat doen. Maar door de stofkorrels dachten de sterrenvolgers soms dat ze sterren zagen!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

En la tormenta del cometa
En la tormenta del cometa

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB