Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Găurile negre care se rotesc mai repede emit mai multe unde radio
14 de January de 2018

Astronomii tocmai au găsit o nouă cale de a deschide radioul: nu te mai gândi la butonul de volum, încearcă mai degrabă să rotești o gaură neagră supermasivă!

Cântecele pe care le auzim când ascultăm radioul sunt unde de sunet care călătoresc de la dispozitiv la urechile noastre. Ele sunt trimise către dispozitiv prin "unde radio". Undele radio nu sunt un tip de sunet, ci un tip de lumină pe care ochii noștri nu-l  pot vădea.

Undele radio transmit invizibil muzică, imagini și date prin aer. Acest lucru se întâmplă în jurul nostru tot timpul, în mii de moduri diferite. Telefoanele mobile, hotspot-urile Wi-Fi și mii de alte tehnologii wireless, toate folosesc undele radio pentru a comunica.

Undele radio ajung pe Pământ și din spațiul cosmic. Planetele, stelele și galaxiile, toate transmit unde radio. Dar cele mai puternice surse sunt însă găurile negre supermasive.

Imaginea de mai sus este o interpretare artistică a unei găuri negre care înfulecă materie. Înainte de a dispărea pentru totdeauna, materialul din care este compus  steaua începe să se deplaseze accelerat  la viteze foarte mari în jurul găurii negre. Acest material în mișcare acecelerată  emite în spațiu fascicule uriașe de unde radio.

Dar nu toate găurile negre supermasive dau aceleași cantitate de unde radio. Acest lucru a preocupat astronomii pentru o perioadă lungă de timp.

Recent, o echipă de oameni de știință a decis să privească mai atent de ce se întâmplă acest lucru. Ei au studiat cu atenție 8.000 de găuri negre supermasive, unele cu fascicule de unde radio strălucitoare și altele fără. Și se pare că ar fi găsit un răspuns: mișcarea de rotație.

Universul este plin de lucruri care se rotesc: Pământul, Soarele, Galaxia. Găurile negre nu fac excepție. Bazându-se pe aceste noi rezultate, se pare că găurile negre care se rotesc mai repede emit mai multe unde radio!

Interesant

Dacă nu le oprește ceva, undele radio pot călători pentru totdeauna. S-ar putea să existe unde  radio care să fi  atins lumi mult dincolo de sistemul nostru solar. Ce ar crede o rasă extraterestră dacă ar auzi un cântec de la Beyonce?

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

El giro de un agujero negro enciende la radio
El giro de un agujero negro enciende la radio

Printer-friendly

PDF File
970,1 KB