Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Ziua asteroidului: Fii atent la pietrele care cad din cer!
30 de June de 2017

La 30 iunie 1908, o minge de foc a fost văzută străbătând cerul de dimineață într-o zonă îndepărtată a Rusiei. După câteva secunde, o explozie a izbucnit în aer cu suficientă energie pentru a distruge o suprafață de pădure aproape de mărimea orașului Tokyo, aplatizând aproximativ 80 de milioane de copaci.

Pământul a tremurat, ferestrele s-au sfărâmat, iar într-un oraș situat la 60 de kilometri distanță, oamenii au simțit căldura exploziei.

Din fericire, zona în care a avut loc această explozie dezastruoasă este îndepărtată și sunt puține șanse ca cineva să fi locuit acolo, deci nu au fost raportate pierderi umane.

Acest eveniment este acum cunoscut sub numele de "evenimentul Tunguska". Se crede că a fost cauzat de un asteroid cu o mărime de cel puțin de două ori mărimea unei balene albastre, și care ar fi explodat la aproximativ 10 kilometri deasupra suprafeței Pământului.
Când a avut loc acum 109 ani, omenirea nu a fost capabilă să prezică astfel de evenimente, dar astăzi avem multe misiuni dedicate găsirii și monitorizării asteroizilor.

În fiecare an, la 30 iunie - aniversarea evenimentului Tunguska - oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Asteroidului. Este o zi dedicată sensibilizării oamenilor cu privire la riscul unui viitor impact cu un asteroid și o oportunitate de a discuta cum putem minimiza această amenințare cosmică.

 Get Involved! 

Dacă doriți să vă implicați sau doar să aflați mai multe despre asteroizi, puteți găsi o listă cu evenimentele găzduite în întreaga lume la asteroidday.org/event-guide/ sau puteți încerca una dintre activitățile noastre.
Sau puteți să vă alăturați vânătorilor de asteroizi și să ajutați la cartarea traiectoriei lor prin sistemul solar cu agentul NEO și Asteroid Tracker.

Interesant

Pământul a fost lovit și de asteroizi mai mari decât cel care a provocat evenimentul Tunguska. Cu 66 de milioane de ani în urmă, asteroidul Chicxulub a măturat  majoritatea dinozaurilor.


Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Día de los Asteroides: ¡atento a las rocas que caen del cielo!
Día de los Asteroides: ¡atento a las rocas que caen del cielo!

Printer-friendly

PDF File
1000,3 KB