Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Sonda Cassini se apropie de marea finală
4 de May de 2017

După 13 ani, timp în care a orbitat planeta Saturn, misiunea sondei  Cassini - Huygens va lua sfârșit în curând. Sonda Cassini a fost lansată în anul 1997 iar la câteva luni de la plecare avea să trimită  proba Huygens pe Titan, un satelit natural misterios al planetei Saturn. Aceasta a fost prima aterizare realizată vreodată de oameni dincolo de centura de asteroizi.

Pe durata timpului petrecut pe Titan, Huygens a evidențiat câteva lucruri pe care acestă lună le are în comun cu Pământul:  o atmosferă groasă, fenomene meteorologice (în loc de apă pe Titan plouă cu un element chimic numit metan) și lacuri (tot din metan). Temperatura la suprafață lui Titan este mult mai scăzută decât cea de pe Pământ, acesta  fiind de -180°C (adică de două ori mai frig ca la Polul Sud).

După lansarea probei Huygens pe Titan, sonda și-a continuat misiunea de a explora planeta Saturn, inelele  și întreaga ei familie de luni. Astfel, sonda  a depistat particule de apă  prin spațiu  ce proveneau de la o altă lună, evidențiind un ocean ce se ascunde sub suprafața de gheață a lunii  și care ar putea fi gazda unei forme de viață extraterestre.

Dar acum, după luni de muncă grea, sonda Cassini este pe cale de a rămâne fără combustibil. Prin urmare oamenii de știință au decis să îi oprească călatoria și au demarat manevrele care o vor duce în cele din urmă în atmosfera gazoasă a imensei planete unde se va dezintegra în 15 septembrie.  Astfel ei evită prabușirea întâmplătoare a sondei pe una din lunile lui Saturn, păstrându-le neatinse pentru studiile următoare.

Până atunci Cassini își va petrece ultimele luni realizând o serie de incursiuni îndrăznețe între planetă și inelele ei faimoase, o regiune neexplorată până acum.

Cassini va realiza primele fotografii detaliate ale inelelor situate în imediata vecinătatea planetei Saturn și a norilor din atmosfera superioară. Va măsura de asemenea gravitația planetei pentru a putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă ce se află în interiorul unei astfel de planete. Prin urmare chiar  și pe drumul ei final, Cassini ne ajută să înțelegem mai bine spațiul cosmic.

Interesant

Saturn este un gigant gazos, ceea ce  înseamnă ca nu are o suprafață solidă. Cassini se va scufunda în atmosfera planetei și pe măsură ce se va scufunda, cu atât mai mult va crește căldura și presiunea până când în cele din urmă se va sfărâma și prăji.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La cuenta atrás del Gran Final de Cassini
La cuenta atrás del Gran Final de Cassini

Printer-friendly

PDF File
945,6 KB