Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Soarele văzut într-o altă lumină
9 de April de 2017

Recent, telescopul ALMA a făcut ceva ce tu nu ar trebui să faci niciodată - s-a uitat direct la Soare!  Dacă faci acest lucru, lumina puternică a Soarelui îți va afecta ochii.

În trecut oamenii și-au pierdut vederea deoarece s-au uitat pentru o perioadă mai mare de timp la Soare. Dar ALMA nu are ochi adevărați, ci senzori foate sensibili și scumpi.

Cu toate că și senzorii ar putea și afectați de lumina puternică a Soarelui, tehnicienii au avut grijă să îi protejeze de căldura intensă și lumina puternică. Doar așa ei au avut curaj să îndrepte antena ALMA  în direcția Soarelui.

Lumina pe care o vedem provine de la “suprafața” strălucitoare a Soarelui. ALMA nu capturează imagini folosind lumina vizibilă ci undele radio. Prin ochii telescopului ALMA putem vedea un strat de gaz fierbinte chiar deasupra suprafeței Soarelui. Acesta poartă numele de cromosferă.

Imaginea de mai sus ilustrează o mare pată solară. Petele solare sunt regiuni mai reci ale Soarelui, care apar ca niște pete întunecate. Temperatura mai scăzută este datorată câmpurilor magnetice puternice.

Astronomii speră ca observațiile realizate de ALMA să ne ofere noi informatii despre comportamentul Soarelui. Este foarte important să înțelegem Soarele. Până la urmă aceasta este principala noastră sursă de căldură și lumină. Fără Soare nu ar exista viață pe Pământ.

Interesant

Pata solară observată de ALMA în data de 18 decembrie 2015 este de două ori mai mare decât mărimea Pământului.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Viendo el Sol bajo una luz nueva
Viendo el Sol bajo una luz nueva

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB