Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Cunoaștem 15 000 de asteroizi, și numărătoarea continuă
10 de November de 2016

În fiecare zi, Pământul este bombardat cu mai mult de 100 de tone de particule de praf și nisip; cam cât greutatea a 14 elefanți.

O data pe an, un asteroid de dimensiunea unei mașini întră în atmosfera Pământului, se transformă într-o minge gigantică de foc și arde înainte de a ajunge la sol.

La fiecare 2000 de ani, un asteroid de dimensiunea unei balene albastre lovește Pământul. Și, la fiecare câteva milioane de ani, ne întâlnim cu un obiect suficient de mare pentru a amenința existența omenirii. 

Nu te teme, s-au inventat tot felul de metode trăznite pentru a apăra Pământul de aceste amenințări cosmice rare. Acestea variază de la distrugerea asteroizilor folosind arme nucleare, și până la lovirea lor cu o navă spațială pentru a le devia traiectoria și a evita coliziunea.

Dar,  pentru a avea șansa de a proteja Pământul de un impact mortal, va trebui mai întâi să descoperim toți asteroizii care reprezintă un pericol. Oamenii de știință din întreaga lume au muncit din greu pentru a face acest lucru. Până acum, au fost catalogate circa 15 000 dintre așa numitele “obiecte din apropierea Pământului”  - dar multe altele așteaptă a fi descoperite.

Obiectele din apropierea Pâmântului (din engleză: Near Earth Object, prescurtat NEO), sunt asteroizi sau comete a căror orbită se apropie foarte mult de cea a Pământului, existând riscul de coliziune.

Credem că aproximativ 90% din obiectele mari de tip NEO au fost descoperite (adică 9 din 10 asteroizi); situația obiectelor mai mici arată mult mai rău: doar 1 din 10 obiecte medii de tip NEO au fost localizate, iar 99 din 100 de asteroizi mici încă nu au fost descoperiți.

Șansa ca oricare din cele 15000 de NEO-uri descoperite să se ciocnească cu Pământul în următorii 40 de ani este foarte mică. Cu toate acestea, este foarte important să îi urmarim îndeaproape pentru a verifica dacă-și modifică traiectoria.  

Pentru a face acest lucru, telescoape specializate  ca cele ale partenerului nostru LCO inventariază automat întregului cer in fiecare noapte, pentru a se asigura ca tu, eu și restul omenirii nu vom deveni o țintă cosmică. 

Interesant

Unii asteroizi sunt așa de mari că au propriile lor luni!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

15.000 rocas espaciales y contando
15.000 rocas espaciales y contando

Printer-friendly

PDF File
924,9 KB