Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Fă cunoștință cu telescopul spațial care inventariază cerul nopții
14 de September de 2016

Noi suntem localizați în unul din brațele spirale ale galaxiei Calea Lactee. O galaxie este o colecție gigantică de stele, ținute la un loc de gravitație. Calea Lactee este atât de mare încât lumina are nevoie de aproximativ 100.000 de ani pentru a o traversa dintr-o parte în alta.

Datorită mărimii imense, nu avem mijloacele necesare pentru a călători în afara Căii Lactee. Acest lucru însemnă că trebuie să o studiem din interior.

Dacă ați fost vreodată într-o grădină-labirint veți înțelege de ce acest lucru este dificil, și de ce există încă atât de multe întrebări fără răspuns cu privire la casa noastră cosmică: cât de mare este mai exact Calea Lactee? Ce vârstă are? Cât de mult cântărește? Când  s-a format? Ce formă are? Unde sunt stelele? Cât de repede se mișcă?

În curând, aceste întrebări vor primi răspuns cu ajutorul noului satelit Gaia, care fotografiază Calea Lactee la o rezoluție nemaiîntâlnită până acum. Gaia este un satelit ce a fost lansat pe orbită în jurul Soarelui în Decembrie 2013. Folosind o cameră video foarte puternică, acesta va măsura distanța până la stele și va crea cea mai detaliată hartă a galaxiei noastre de până acum.

Pentru fiecare obiect cosmic, trebuie să știi exact distanța la care acesta se află pentu a-i putea calcula mărimea, luminozitatea sau orice altă caracteristică.

Astronomii estimează că ar exista aproximativ 100 de miliarde (100.000.000.000) de stele în galaxia Calea Lactee. În prezent cunoaștem distanță exactă până la câteva sute dintre ele, iar misiunea satelitului Gaia este de a furniza distanța precisă pentru un miliard de stele.

Astăzi, Gaia a publicat primul set de imagini a 1.1 miliarde de stele, în care sunt incluse și 400 de milioane de obiecte ce nu fuseseră observate până în prezent. Acestă fotografie reprezintă prima hartă a cerului realizată cu ajutorul satelitului Gaia.

Datorită volumului mare de informații, cercetătorii cer ajutorul publicului pentru a face noi descoperiri. Dacă dorești să te implici, poti vizita pagina Alerte Gaia aici: www.gaia.ac.uk/alerts

 

Interesant

Gaia va măsura distanța până la stele cu o precizie asemănătoare cu măsurarea grosimii unui fir de păr aflat la 1200 de kilometri de instrumentul de măsură.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Conoce el telescopio espacial que ha cambiado el mapa de nuestro firmamento
Conoce el telescopio espacial que ha cambiado el mapa de nuestro firmamento

Printer-friendly

PDF File
940,9 KB