Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Urme ale unei planete abia formate au fost observate în jurul unei stele tinere
14 de June de 2016

Un copil uman se formează în nouă luni, iar un pui de elefant, care e mult mai mare, are nevoie de  22 de luni pentru a se naște… dar cât de mult durează acest proces pentru o planetă? Se pare că durează mult mai puțin decât am crezut.

Astronomii credeau că o planetă se formează în zeci de milioane de ani. De curând însă au fost descoperite planete noi, care orbitează o stea formată cu doar un milion de ani în urmă!

Fotografia de mai sus ilustrează o stea tînără înconjurată de un inel de gaz cosmic și praf numit “disc de acreție”. Aceste discuri sunt comune în jurul stelelor tinere, și conțin toate ingredientele necesare  pentru a forma planete și luni în sistemul solar.

În 2014, oamenii de știință au descoperit două breșe în discul unei stele tinere. Liniile punctate din imaginea de mai sus arată cele două breșe.

La acel moment nimeni nu știa ce a dus la formarea acelor breșe. Unii oameni de știință au presupus că cel mai probabil vinovate ar fi niște planete tinere. Pe măsură ce planetele tinere cresc, acestea colecționează gaz și praf cosmic și formează breșe în discul de acreție.

Cu toate acestea, potrivit informațiilor disponibile la acel moment steaua era mult prea tânără pentru a avea planete, și a  fost nevoie de mai multe informații pentru a rezolva acest mister.

Prin urmare, în ultimii doi ani astronomii au facut poze detaliate stelei și discului. Spre surprinderea lor, s-a dovedit că breșele sunt într-adevăr urme lăsate de planete nou-născute.

Dar acestă descoperire a condus la o altă întrebare - cum de au reușit aceste planete să se formeze atât de repede? Urmărește-ne în continuare, și când o să avem un raspuns o să-l publicăm aici.

Interesant

Prima breșă este situată cam la acceași distnță la care este Pluto față de Soare. Cea de-a doua breșă se află la o distanță de două ori mai mare!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Huellas de planetas bebé alrededor de una estrella joven
Huellas de planetas bebé alrededor de una estrella joven

Printer-friendly

PDF File
1007,6 KB