Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Sådan gemmer man en planet!
15 de April de 2016, Copenhagen

Planeter, rumvæsner, lasere, exoplanet, transitmetoden

I over 100 år har vi ledt efter tegn på fremmed liv ude i Verdensrummet. Universet er imidlertid så stort, at der stadig er masser af steder at lede, selvom vi endnu ikke har fundet rumvæsner

Men når vi leder efter eventuelle rumvæsner, må vi samtidig stille os selv et interessant spørgsmål: Hvad hvis de også leder efter os? Vil vi gerne findes af rumvæsner?

Mens vi sikkert alle håber, at rumvæsner er ligesom E.T. eller Stitch, kan det vise sig, at de minder mere om Kejser Zurg end Buzz Lightyear. Med den teknologi, der kræves for at rejse gennem rummet, ville de kunne forårsage stor skade på Jorden!

Derfor må vi beslutte os for, om vi vil blive ved med at lade resten af Universet vide, at vi eksisterer, eller om vi skal gemme os i sikkerhed. At gemme en planet er ingen nem opgave, men vi har fundet ud af, hvordan det kan gøres: ved hjælp af kraftige lasere.

Exoplaneter, som er planeter der kredser om andre stjerner end Solen, er alt for små eller mørke til, at vi kan fotografere dem. I stedet må vi bruge smarte metoder for at finde dem, som f.eks. at holde øje med om en stjerne lyser svagere, når en planet kredser ind foran den, og blokerer stjernens lys. Dette er den bedste metode vi har, til at finde fjerne exoplaneter. Næsten 2000 exoplaneter er opdaget uden for vores eget Solsystem, og over halvdelen er opdaget vha. denne metode.

Hvis vi kan finde andre planeter på denne måde, så kan rumvæsner på en anden planet også se Jorden, fordi Jorden passerer foran Solen og dæmper dens lys. For at gemme os må vi derfor lyse mod rumvæsnernes planet med en kraftig laser. Dermed bliver de blændet, så de ikke kan se, at Solen lyser svagere, når Jorden passerer foran den, og således kan de ikke finde Jorden og os, som lever på den. Det svarer til, at vi bliver blændet, hvis vi kigger direkte mod solen, så vi et øjeblik ikke kan se noget.

For at gemme Jorden ved hjælp af lasere, er vi nødt til at lyse med denne laser mod rumvæsnerne i 10 timer hvert år (et år er den tid, det tager for Jorden at kredse rundt om Solen). Dette kræver naturligvis en masse energi, men faktisk samler den Internationale Rumstation omtrent samme mængde energi på et år.

Men hvis vi i stedet beslutter os for, at vi gerne vil kommunikere med rumvæsner, kan vi bruge laseren til at sende information ud i rummet. Så hvad synes du - skal vi prøve at komme i kontakt med rumvæsner, eller skal vi gemme os?


Cool Fact

Laseren fra denne artikel vil kun kunne udsende lys, som vi mennesker kan se. Hvis vi vil udsende lys på andre frekvenser (som røntgen eller infrarød), skal vi bruge otte gange så meget energi til laseren!

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¿Cómo esconder un planeta?
¿Cómo esconder un planeta?

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB