Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Să învățăm de la stele despre reciclarea cosmică
4 de September de 2015

O sticlă de plastic pe care o arunci astăzi la ghenă va sta într-o groapă de gunoi, sau pe fundul unui ocean,  pentru sute de ani. Nu se știe cum o să arate Pământul peste sute de ani, dar o sticlă de plastic va fi tot o sticlă de plastic!

Ce putem face pentru a opri acest lucru? Putem urma exemplul dat de Univers și să reciclăm! La început de tot, înainte ca Soarele, Pământul și restul Sistemului Solar să existe, primele stele au început sa ardă hidrogen producând heliu. Mai apoi,  ele au ars heliu pentru a produce carbon și oxigen, plus alte chimicale.

La fel ca și oamenii, stelele se nasc, trăiesc și în cele din urmă mor. Fie că-și găsesc sfârșitul într-un mod dramatic printr-o explozie de tip supernova, fie  prin pierderea învelișurilor externe, noile chimicale ce se formează în interiorul stelelor sunt aruncate în spațiu.

Fotografia de mai sus ilustrează o regiune gigantică din spațiu ce poartă numele de nebuloasă. De-a lungul a milioane de ani, din gazul acestei nebuloase  au luat naștere stele noi. Și tot de-a lungul acestor milioane de ani, stelele au murit returnând gazul nebuloasei, pentru ca apoi ciclul să pornească din nou.

Fără acestă reciclare cosmică, Soarele, planetele și restul Sistemului Solar nu ar exista. Reciclarea a jucat un rol important și în devoltarea vietii pe Pământ. Și dacă vrem ca viața să continue să se dezvolte pe Pământ, trebuie să acordăm reciclării un rol important în viață noastră.

Interesant

Reciclarea nu trebuie să fie o treabă foarte dificilă; de fapt, este chiar amuzantă! Cum ar fi să ne facem propriul nostru raft de bijuterii, borcane pentru plante cu față de pisică, sau o racheta - toate din sticle de plastic reciclate! Află cum poți face asta accesănd: http://www.boredpanda.com/plastic-bottle-recycling-ideas/

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

La nebulosa de la Gamba
La nebulosa de la Gamba

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB