Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Imaginea unui sistem solar bebeluș
5 de June de 2015

Cei  200 000 de ani de când au apărut oamenii pe Pământ par a fi o nimica toată comparativ cu vârsta de 5 miliarde de ani a sistemului solar. Prin urmare, dacă nu a fost nimeni când a luat naștere sistemul solar, de unde știm cum s-a format casa nostră cosmică?

O cale ar fi să ne uităm la cum iau naștere alte sisteme solare. Poți lua ca exemplu sistemul solar din acestă imagine care seamănă foarte mult cu sistemul nostru solar când era bebe.

Steaua din centru are cam aceeași mărime cu Soarele și există dovezi că ar exista chiar și  o planetă gazoasă gigantică. (Sistemul nostru solar are patru planete gazoase gigantice: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun). Dar asemănarea cu casa nostră cosmică este dată de limita exterioară a acestui sistem tânăr.

Atunci când a luat naștere, sistemul nostru solar a fost bombardat de trilionane de vizitatori formati din rocă și gheață,  numiți  comete. Majoritatea cometelor din apropierea Soarelui au fost distruse: fie s-au prabusit pe planete sau luni, fie au fost aruncate în spațiu de forța de gravitație a lui Jupiter.

Dar, la limita exterioară a Sistemului Solar se află un inel imens format din milioane de comete care înconjoară Soarele. Acesta poartă numele de centrura Kuiper. Pluto se află situat în interiorul centurii Kuiper, alături de alte planete pitice.

Noile imagini ale acestui sistem solar tânăr au fost realizate cu ajutorul Gemini South și evidențiază existența un inel care înconjoară steaua părinte având cam aceleași dimensiuni ca centura Kuiper. Și la fel ca și acesta, cel mai probabil conține particule de praf și gheață. Acesta imagine a fost realizată de un artist pentru a ne ilustra cum arată acest sistem solar tânăr din apropiere.

Telescopul Gemini South a realizat cea mai bună fotografie pe care o avem legat de cum ar fi putut să arate sistemul nostru solar la început.


 

Interesant

Prima misiune către centrura Kuiper va trece pe lângă Pluto în iulie 2015 și poartă numele de New Horizons

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Imagen de un Sistema Solar bebé
Imagen de un Sistema Solar bebé

Printer-friendly

PDF File
995,5 KB