Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
O sărbătoare spumoasă în spațiu
27 de May de 2015

Spațiul are o temperatură situată aproape de limita negativă extremă.  De aceea, e amuzant că obiectul din acestă fotografie seamănă cu o flacără - alb, fierbinte în centru, roșu spre margini. Stelele albastre chiar seamănă cu niște scântei!

Obiectul din imagine reprezintă o nebuloasă (un nor de gaz și praf cosmic) și, în afara faptului că seamănă cu o flacără, se mai și comportă ca una (cu excepția stelelor albastre, care sunt de fapt situate undeva între nebuloasă și Pământ).

La fel ca miezul unei flăcări, cea mai fierbinte parte a acestei nebuloase este regiunea albă din centru, unde se ascund o mulțime de stele tinere. Cu toate că nu sunt vizibile în fotografie, aceste stele au un efect dramatic asupra regiunilor înconjurătoare.

Gazul din centrul nebuloasei este încălzit puternic de stelele tinere și se dilată, amestecându-se cu gazul roșu din jur, asemenea aburului ce se ridică atunci când punem un ibric pe foc.

Atunci când gazul atinge limita exterioară a norului, acesta  se împrăștie în spațiul rece și întunecat din jur. Deoarece acest efect este similar cu ce se întâmplă când deschidem o sticlă de șampanie, acest proces este cunoscut sub numele de “jet de șampanie” (“champagne flow” în engleză).

Această nebuloasă are mai mult de oferit decât câteva bule: se pare că au existat mai multe episoade de formare a stelelor în acest nor. Prin urmare, el conține un amestec variat de stele aflate la diferite vârste și stadii de dezvoltare, ceea ce o face foarte interesantă pentru astronomii care studiază cum se nasc și se dezvoltă stelele.

 

Interesant

Acest nor de gaz are o “extincție” extrem de mare. Acest lucru nu însemnă că multe specii mor aici: în astronomie, “extincția” însemnă că lumina provenită de la un obiect este blocată de praful cosmic și nu poate fi observată de ochii noștri sau de telescoapele de pe Pământ.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Una celebración burbujeante en el espacio
Una celebración burbujeante en el espacio

Printer-friendly

PDF File
968,8 KB