Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Poveste de dragoste stelară sortită a sfârși în disperare
13 de February de 2015

Sâmbătă 14 Februaie este Valentine’s Day și dragostea plutește în aer pentru cuplurile din întreaga lume...și din întregul Univers. Acestă fotografie ilustrează o pereche de stele care-si petrec zi după zi dansând una în jurul celeilalte, din ce în ce mai aproape. În cele din urmă ele se vor contopi într-o singură stea.

Dar povestea nu este chiar așa romantică pe cât pare.Când aceste stele se vor săruta, cam peste 700 de milioane de ani de acum încolo, pasiunea lor va da naștere unei explozii de tip supernova. O supernovă este un eveniment exploziv care marchează moartea unei stele masive - în acest caz a două stele.

Această pereche este formată din două pitice albe, stele foarte mici și extrem de dense care reprezintă rămășițele rămase în urma morții unor stele asemănatoare soarelui nostru. Restul stelei formează un cerc de gaz cosmic care poartă numele de nebuloasă planetară.

La un loc aceste două stele conțin de două ori mai mult gaz decât soarele. Acestea reprezintă cea mai masivă pereche de pitice albe intâlnite vreodată.

Echipa de oameni de știință care au găsit acestă stea masivă încercau de fapt să rezolve o altă problemă. Ei doreau să afle de ce aceste rămășite cosmice (nebuloase planetare) iau uneori forme ciudate și nu formează întotdeauna inele. Unul din obiectele studiate este norul din acestă imagine.

Studiind interiorul nebuloasei, astronomii au descoperit acest duo, care a contrinuit în cele din urmă la cercetarea lor științifică, susținând ideeea că stelele duble pot da naștere la formele ciudate.

Interesant

Piticile albe sunt unele dintre cele mai vechi obiecte din univers din moment ce ele indică sfârșitul ciclului de viață pentru majoritatea stelelor (incluzând  și soarele nostru!)

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Romance estelar destinado a acabar en desastre
Romance estelar destinado a acabar en desastre

Printer-friendly

PDF File
923,4 KB