Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Изгубеният литий на Вселената
11 de September de 2014, Pleven

Може би си чувал израза “направени сме от звезден прах” - и това е вярно. Много от частиците, които изграждат тялото ти и света около теб, са създадени в сърцата на звезди преди милиарди години. Но има и някои вещества, които са още по-стари - колкото е стара Вселената.

Астрономите смятат, че само няколко минути след Големия взрив, определени химични елементи са започнали формирането си. В това число са водорода и хелия, най-срещаните елементи във Вселената, както и съвсем малко количество от химичния елемент литий.

Астрономите могат да пресметнат с голяма точност колко точно е бил литият в ранната Вселена. От това разбират колко литий би трябвало да виждаме в старите звезди. Но резултатите не съвпадат - има около три пъти по-малко литий, отколкото се очаква! И до ден днешен си остава загадка защо.

До сега е било възможно само да измерваме количеството литий в близките до нас звезди, в Млечния път. Но група астрономи са успели да изучат нивата на литий в група звезди отвъд нашата Галактика.

Тази претрупана снимка изобразява звездния куп M54. Повече от 200 години след откриването си, M54 е смятан за подобен на останалите сферични звездни купове в Млечния път. Но през 1994г. откриват, че този куп всъщост се намира в отделна галактика, повече от три пъти по-далеч от Земята, отколкото е центърът на нашата Галактика!

Нови изследвания показват, че количеството литий в този звезден куп е подобно на това в Млечния път. Това може би не звучи като научно откритие, но ни доказва, че каквото и да е причинило ниските нива на литий, най-вероятно се е случило в цялата Вселена, а не само в нашата Галактика.

Cool Fact

Може би не знаеш какво е литий, но той може да бъде открит в много от предметите, които използваш всеки ден - като компютри, коли и батерии за телефони.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

El litio perdido del Universo
El litio perdido del Universo

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB